In memoriam: Pieter Buys

In de schijnwerpers

Op 1 februari 2018 overleed op 94-jarige leeftijd tuin- en landschapsarchitect Pieter Buys. Pieter stond aan de bakermat van de toekomstplannen voor Fort Isabella. Hij werd door de initiatiefnemers als eerste geïnformeerd over de toekomstplannen voor Fort Isabella. Hij heeft het team voor het Masterplan ten behoeve van het te wijzigen Bestemmingsplan en het Beelden Kwaliteitsplan samengesteld en succesvol bij elkaar gebracht. De eerste schetsen met het accentueren van markante punten uit het verleden en het toevoegen van een nieuwe tijdlaag aan het terrein zijn van zijn hand. Voor Fort Isabella was Pieter van grote betekenis als bewaker van de balans tussen historisch culturele waarde, bebouwing en natuur.

Voor Fort Isabella was Pieter van grote betekenis als bewaker van de balans tussen historisch culturele waarde, bebouwing en natuur.

Pieter Buys was een nestor van de tuin- en landschapsarchitectuur en heeft een belangrijke stempel gezet op de ontwikkeling van het vakgebied tot een volwaardige discipline, naast architectuur en stedenbouw. De duizenden ontwerpen van Buys zijn van grote invloed geweest. Daarnaast heeft hij als docent aan de academie voor Bouwkunst in Arnhem decennialang bijgedragen aan de vorming van een generatie ontwerpers. Hoewel met pensioen, ontwierp Pieter tot eind vorig jaar vanuit zijn atelier in Vught.

Pieter was met vak- en tijdgenoten als Mien Ruys, Wim Boer, Hans Warnau en Hein Otto verantwoordelijk voor de naoorlogse emancipatie en professionalisering van de discipline. In zijn actieve beginjaren werkte hij hoofdzakelijk voor katholieke opdrachtgevers aan villatuinen, universiteitsterreinen (Nijmegen en Tilburg), woonwijken, kloosters en instituten. Bekende werken van hem in de omgeving: De Lind in Oisterwijk en het Heunpark in Vught. Van 1954 tot 1998 was Pieter verbonden aan het door hemzelf opgerichte bureau Buys & Van der Vliet, later MTD, te ’s-Hertogenbosch.