OP WEG NAAR EEN uniekeSAMENLEVING

Fort Isabella is de stadse groene schakel tussen ’s-Hertogenbosch en Vught. Het historische fort verbindt de natuurgebieden de Gement en het Bossche Broek. Deze gastvrije locatie ademt 400 jaar geschiedenis en tevens een moderne, stadse dynamiek. Daarnaast brengt de omarmende natuur bescherming en rust.

Wij stellen de mens centraal in een vitale samenleving waar wonen, werken, recreatie en educatie met elkaar in verbinding staan. In deze buitenstad werken studenten samen met bedrijven in het fieldlab aan de nieuwste toepassingen voor duurzaam bouwen. Terwijl de hond in de dierenkliniek behandeld wordt, geniet zijn baasje op het terras van een kop koffie. Of je raakt na een yogales aan de praat met een groepje architecten die een lunchwandeling maakt. Met behulp van ‘Anna’, onze serviceorganisatie, organiseer je bijvoorbeeld een muziekworkshop en sluit je daarna aan bij de vrijdagmiddagborrel. ‘Anna’ schenkt aandacht en zorgt voor kruisbestuiving, waarbij de beleving is alsof het vanzelf gaat. En daar gaat het om. Om de beste versie van jezelf te kunnen zijn én iets voor anderen te betekenen. Een smeltkroes waarin iedereen haar steentje bijdraagt aan het terrein. Fort Isabella is een bruisende Buitenstad op gekoesterde historische grond, waar je hart als vanzelf verder opengaat.

Historie als basis
De zichtbare historie van Fort Isabella als fort en kazerneterrein is de basis waar alles op wordt ontworpen, gebouwd en gerealiseerd en die altijd en overal weer is terug te vinden. We koesteren het verleden; we vullen aan wat verloren is gegaan aan belangrijk erfgoed en proberen de geschiedenis op andere plekken met kleinere ingrepen voorzichtig in oude glorie te herstellen.

Wij gaan met respect om met de belangrijkste historische kwaliteiten: de scherpe belijningen van (de bebouwing van) het fort, de hoogteverschillen tussen het waterpeil en het omliggende maaiveld, de beboste natuurwaarden aan de westkant en rondom het fort, en natuurlijk de historische gebouwen, het hoofdgebouw, de kiosk en het Poortgebouw.

‘Van nu’ als toegevoegde kwaliteit
Alles wat wij doen is geworteld in de historie, maar dat wat we toevoegen is wel steeds helemaal ‘van nu’ en daarmee toekomstbestendig en duurzaam. Zo is Fort Isabella de moderne, goed georganiseerde en slim werkende Buitenstad op gekoesterde historische grond geworden, die we altijd voor ogen hebben gehad. 

Stedenbouwkundige Jan Verkuylen zegt daarover: “Fort Isabella is een plek met een ideaal. Een missie die wordt vormgegeven, waardoor Fort Isabella haar derde episode ingaat en wordt opgenomen in de moderne verstedelijkingsstructuur.”