De Pompoen op Fort Isabella

In de schijnwerpers

De Pompoen is een holistisch kinderdagverblijf voor kinderen van zes maanden tot tien jaar. Sinds september 2018 is De Pompoen ‘bewoner’ van Fort Isabella. Gebouw 13 werd geheel verbouwd en verduurzaamd en is getransformeerd naar een plek waar kinderen op hun eigen wijze de wereld kunnen ontdekken. Oprichters en drijvende krachten achter de Pompoen zijn Annette van der Staay en Paul Krete.

De centrale spreuk is ‘Geef mij tijd en ruimte en ik ben … natuurlijk.’ Dit komt op verschillende manieren terug. Wat houdt dit in praktijk in? 

Annette: “De Pompoen is in 1996 gestart. Ik was op zoek naar een plek om met kleine kinderen samen te zijn eigenlijk voor mijn jongste dochter. Ik wilde haar tijd en ruimte geven om ‘natuurlijk’ vanuit zichzelf te ontwikkelen in plaats van als vierde op de achterbank van de auto te zitten om haar zusjes en broertje naar hun scholen en activiteiten te rijden. Vanuit mijn eigen verlangen heb ik de plek gecreëerd en deze vormde zich dus van daaruit. Ik ben nooit begonnen om ouders te faciliteren, maar eerder om de stem van het kind te horen en te volgen in de noodzaak die er vanuit ouders is voor kinderopvang. Zo bedacht ik me bijvoorbeeld ook, dat het met twaalf mensjes tien uur lang vertoeven in een ruimte benauwend en stressvol is. Zo ontstond de dagelijkse gang naar het bos.

Door dit dagelijks te doen zag ik wat dit met kinderen deed. Het zijn in de vrije natuur maakte ze enerzijds blijer, vrijer, energieker en anderzijds ‘hongerig’ en voldaan moe waardoor een fijne maaltijd en goede slaaptijden het gevolg waren. Ook de verwondering en respect voor de natuur en voor elkaar was een natuurlijk gevolg hiervan. In die tijd draaide de kinderopvang met name om verzorging. 

Als yogadocent nam ik ook waar hoe stressvol zo’n dag voor het kleine kind was, en ik ben tot op de dag van vandaag bezig om dit binnen de mogelijkheden van kinderopvang zo veel mogelijk te vermijden. Vandaar dat we baby’s pas met zes maanden laten komen; we bewust kleinschalig zijn en we zowel binnen als buiten vele malen meer vierkante meters hebben dan de wet voorschrijft. We eten biologisch en spelen en vrij spel staan hoog in het vaandel. Veel kinderen worden al vroeg mentaal aangesproken, terwijl juist in die jonge jaren het kind nog zo verbonden is met de magie, alles is mogelijk. Het kind moet tijd en ruimte hebben om via zijn eigen fantasiewereld deze magie leren gebruiken. Als het ouder wordt en meer de wereld van de realiteit ontdekt, zal dit een basis zijn waar hij op terug kan vallen. Namelijk je kan te allen tijde weer iets nieuws creëren en flexibel met het leven mee stromen. De liefdevolle aanwezigheid van onze leidsters creëert de basis, liefde in jezelf groeit door zelf reflecterend vermogen. Liefde en wijsheid zijn de bedding voor een natuurlijke, fysieke, emotionele en mentale ontwikkeling. Door ons gevoel te volgen ontvouwt steeds weer een volgende stap, sommige dingen verdwijnen en nieuwe dienen zich aan, we volgen dit. De verhuizing naar Fort Isabella is hier ook een voorbeeld van.” 

 

schermafbeelding-2019-04-08-om-152411.png

Hoe krijgt dit vorm op Fort Isabella?

Paul: “Wij zien De Pompoen als een ontwikkelingsplek, voor kinderen, voor ouders, voor leidsters voor ons zelf. Dat krijgt hier op Fort Isabella nog meer vorm. We zijn dolblij met deze prachtige plek. We hebben nu twee groepen. Nu we op deze plek zitten zijn we ook gestart met onze Natuur-BSO, een natuurplek voor kinderen na school in combinatie met de mooie zolder. Dit proces is voor ons ook nieuw. Het ontvouwt zich en ontwikkelt zich. Ook hier is het natuurlijke -letterlijk de natuur- weer uitgangspunt. In het volgen van de seizoenen en het werken met de elementen vuur, water, lucht en aarde zit ook weer zo'n afwisseling, uitdaging en creatieve ontplooiing.

 We halen de kinderen op school en lopen meteen het bos in. Soms zijn de kinderen zo uitgelaten; denk aan het beeld van koeien die na de winter dansend de wei in gaan. In het begin waren sommige kinderen snel uitgeput, want buiten in de natuur brengt hen in een ander veld van energie. Dat mag ontwikkelen bij hen, bij ons. Zo ook de balans tussen binnen en buiten. We zien nu, na bijna negen maanden, de natuurlijke vorm ontstaan. Mooi toch!” 

Annette en Paul zijn blij en dankbaar de stap naar Fort Isabella gezet te hebben. Een mooie voedingsbodem voor de verdere ontwikkeling van De Pompoen.

schermafbeelding-2019-04-08-om-152351.png